Pirított diós sajttorta karamell öntettel

A sajttorta édes és krémes, mégis könnyű.  Ez a változat pedig bomba biztos és tökéletes. 🙂 Nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen az alap kész kekszből van, a krémhez csak sorban össze kell keverni a hozzávalókat,  és amíg a torta hűl, elég időnk van ahhoz is, hogy elkészítsük a karamell öntetet is a tetejére. A legnehezebb az,hogy ki kell várni, míg egy éjszakát pihen a hűtőben.

Forrás: http://pastry-workshop.com

Zabkekszes réteghez:

– 130 gramm ledarált zabkeksz

– 100 gramm apróra tört pirított dió (pirítás után a keksszel együtt darálhatjuk)

– 100 gramm vaj



Sajtkrémes réteghez:

– 600 gramm  krémsajt vagy mascarpone

– 100 gramm tejföl

– 3 db tojás

– 2 teáskanál étkezési keményítő (elhagyható, de jó állagot biztosít)

– 150-200 gramm porcukor (ízléstől függően)

– 1 teáskanál vanília kivonat

Karamellás réteghez:

– 2 dl tejszín

– 15 dkg  cukor

– 5 dkg vaj

A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Először elkészítjük az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverjük a pirított dióval és az olvasztott vajjal, majd belenyomkodjuk egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajazunk és az alját sütőpapírral béleljük.

170 fokon 10 percig sütjük.

A krémsajtos tölteléknél fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, különben nem tudjuk csomómentesre keverni a hozzávalókat.  A krémsajtot kikeverjük a tejföllel, porcukorral, a keményítővel és a tojásokkal (ezeket egyesével keverjük hozzá a keverékhez, mindig szép sima legyen,mielőtt a következőt hozzáadnánk).

A tortaformát kívülről és alulról jól bugyoláljuk be több réteg alufóliával.

Helyezzük be a formát egy mély tepsibe, amelyben jól elfér, majd öntsünk forró vizet a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen.

Tegyük be a sütőbe és 45-50 percig süssük. Ekkor még remegni fog egy kicsit, de nem baj. Hagyjuk kihűlni, majd készítsük el a karamellöntetet. Ehhez olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk. Adjuk hozzá lassan, több részletben a tejszínt. Folyamatosan kevergessük, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik. Zárjuk el alatta a lángot, és keverjük bele a vajat, majd öntsük  a tortánkra. Minimum 4-5 órát hűtsük, de kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy érdemes már előző este elkészíteni.

A torta hűtés előtt. Sajnos nem túl jó a kép, mert este készült…

Tovább a blogra »