Ha szeretnéd feldobni a hagyományos almás pitét, az almás tölteléket fel lehet turbózni egy kis karamellával. A süti összeállítása 10 perccel tart csak tovább, az íze azonban egészen más. Iszonyatosan finom.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
csipet só
Töltelék:
5 db nagy alma
20 dkg cukor
5 dkg vaj
só és őrölt fahéj
citrom
A sütőporos lisztet a hideg vajjal összemorzsolom. Hozzáadom a cukrot, az egész tojást, egy csipet sót, majd pár perc alatt összegyúrom a tésztát. Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, amíg elkészül a töltelék.
A vajat megolvasztom egy lábasban, hozzáadom a cukrot és karamellizálom. Beleszórom a meghámozott és apróra vágott almákat. Fahéjjal ízesítem, majd gyakran kevergetve kb. 10 percig főzöm. Az alma levet ereszt, ezt el kell főzni, hogy a töltelék ismét szép fényes és sűrű legyen. Végezetül egy fél citrom levét hozzáöntöm.
A tészta 2/3-át kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A maradék tészta mehet vissza a hűtőbe. Villával kicsit megszurkálom a tésztát és 5-10 perc alatt elősütöm. Az elősütött lapra, ráöntöm a karamellás almát, majd a maradék tésztát rámorzsolom a tetejére. Kb. 15-20 percig 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg szép aranybarna lesz a tészta. Mielőtt felvágnánk,hagyjuk pár órát hűlni, hogy a karamellás töltelék megdermedhessen.