Karamellás almás pite

Ha szeretnéd feldobni a hagyományos almás pitét, az almás tölteléket fel lehet turbózni egy kis karamellával. A süti összeállítása 10 perccel tart csak tovább, az íze azonban egészen más. Iszonyatosan finom.

forrás: sallysbakingaddiction.com

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt

15 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás

1 teáskanál sütőpor

csipet só

Töltelék:

5 db nagy alma

20 dkg cukor

5 dkg vaj

só és őrölt fahéj

citrom

A sütőporos lisztet a hideg vajjal összemorzsolom. Hozzáadom a cukrot, az egész tojást, egy csipet sót, majd pár perc alatt összegyúrom a tésztát. Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, amíg elkészül a töltelék.

A vajat megolvasztom egy lábasban, hozzáadom a cukrot  és karamellizálom. Beleszórom a meghámozott és apróra vágott almákat. Fahéjjal ízesítem, majd gyakran kevergetve kb. 10 percig főzöm. Az alma levet ereszt, ezt el kell főzni, hogy a töltelék ismét szép fényes és sűrű legyen. Végezetül egy fél citrom levét hozzáöntöm.

A tészta 2/3-át kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A maradék tészta mehet vissza a hűtőbe. Villával kicsit megszurkálom a tésztát és 5-10 perc alatt elősütöm. Az elősütött lapra, ráöntöm a karamellás almát, majd a maradék tésztát rámorzsolom a tetejére.  Kb. 15-20 percig 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg szép aranybarna lesz a tészta. Mielőtt felvágnánk,hagyjuk pár órát hűlni, hogy a karamellás töltelék megdermedhessen.

Tovább a blogra »