Mindig tökéletes. Kívül ropogós, belül több napig puha pogácsa. 🙂 A recept Horváth Ilona és Limara receptjének ötvözése.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
2 evőkanál fehérbor
50 dkg darált tepertő
3 evőkanál zsír vagy 20 dkg margarin
1 evőkanál cukor
2 dl langyos tej
só
tepertőkrémhez: só, bors, mustár, fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
1 tojás a tetejét megkenni
Először is a tepertőt ledaráljuk, majd a sóval, borssal, mustárral és a fokhagymával ízesítjük. Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszttel,tejföllel, fehér borral, sóval, zsírral rétestésztát gyúrunk és 30 percig kelni hagyjuk.Ezután kinyújtjuk a tésztát 1-2 cm vastagra, megkenjük a darált tepertős krémmel, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint egy tekercset és a 2 végét ráhajtjuk egymásra középen. Ezután megfordítjuk a tésztát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk. Ezt 2-szer megismételjük, majd a végén 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét berácsozzuk. és a tojással megkenve 200-220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Nem szabad sokáig sütni, mert gyorsan kiszárad.