Mindenki fánkot süt. Nàlunk eddig csak a szalagos fánk jöhetett szóba,de idén úgy gondoltam, megismertetem a családot valami újdonsággal. 🙂 Nem igényel sokkal több munkát,a töltelék pedig ezer féle módon variàlható. Én most két félét csinàltam: vaníliás-áfonyásat és rumos csokisat!
Hozzávalók (kb. 25 db fànkhoz):
– 50 dkg liszt
– 10 dkg cukor
– 2 tojás
– 1 csomag szárított élesztő
– 1,5 dl langyos cukros víz
– 1 citrom reszelt héja
– 10 dkg puha vaj
Az èlesztőt langyos cukros vízben felfuttatom. A vaj kivételével összegyúrtam a hozzávalókat,majd kb. 5 perc dagsztás utàn hozzádolgoztam a tésztàhoz a vajat is. Meleg helyen hagytam duplájára kelni. Ezutàn kinyújtottam a tésztát nagyjàból 1cm vastagra, és kiszaggattam a fànkokat. Én most egy 5cm átmérőjű szaggatót használtam. Ezután tovàbbi 30percig hagytam kelni a fánkokat. Ha megkeltek, bő forró olajban közepes lángon megsütöttem őket és még melegen fahéjas cukorban forgattam meg. Ezután elkészítettem a töltelékeket. A fánkok felét vanília krémmel és áfonya lekvárral,a többit pedig főzött csoki krémmel töltöttem meg, de bármilyen töltelékkel dolgozhatunk. Így a fánkok is tovább maradnak puhák!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: