Könnyed nyár idézés a karácsonyi cukorsokk előtt! 🙂 Ha azt mondom fél órás desszert, nem hazudok. A pihentetést leszámítva a tészta összeállítása 3 perc, a töltelék elkészítése 5 perc, és maga a sütés nagyjából 20 percet vesz igénybe. A töltelék összeállításának ezer módja van. Ki mit talál otthon. Lehet édes vagy sós. Tölthetjük pudinggal, túróval, gyümölccsel és magokkal. De akár zöldséggel és sajttal is.
Hozzávalók:
Töltelék:
- 1 nagy konzerv őszibarack
- 100 gramm áfonya
- 3 evőkanál barna cukor
- vanília kivonat
- pici őrölt fahéj
- 1 púpos evőkanál keményítő
Tészta
- 200 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 1 csipet só
- 120 gramm hideg vaj felkockázva
- 60 ml hideg víz
- 1 tojás a tészta lekenéséhez
- cukor a tészta tetejére
Először készítsük el a tölteléket. A fagyasztott áfonyát olvasszuk fel, a barackokat szeljük fel vékony szeletekre. Keverjük össze a gyümölcsöt a cukorral, és hagyjuk, hogy levet engedjen. Tegyük félre, és állítsuk össze a tésztát. A lisztet keverjük össze a cukorral és a sóval. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsoljuk össze a liszttel. Öntsük hozzá a hideg vizet, és pár perc alatt gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk belőle gombócot ,majd tegyük be a hűtőbe minimum fél órára.
Pihentetés után vegyük ki a tésztát, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra. A gyümölcsökhöz keverjük hozzá a vanília kivonatot, a fahéjat és a keményítőt. Halmozzuk a tölteléket a tészta közepére. Figyeljünk arra, hogy ha a gyümölcs sok levet engedett, azt csepegtessük le, mert a tésztánk elázhat. Ha friss gyümölccsel, nektarinnal, vagy olyan töltelékkel készítjük a galettet, amelynek nincs sok leve, nem kell a töltelékbe keményítőt raknunk.
Hajtsuk fel a tészta szélét, szórjuk meg pár csipet kristály cukorral, hogy jó ropogós legyen a tésztánk széle. 190 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából 25 percig a sütit. Hagyjuk langyosra hűlni, és fogyasszuk vanília fagyival. 🙂



Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: