Makuka

Áfonyás barackos galette

Könnyed nyár idézés a karácsonyi cukorsokk előtt! 🙂 Ha azt mondom fél órás desszert, nem hazudok. A pihentetést leszámítva a tészta összeállítása 3 perc, a töltelék elkészítése 5 perc, és maga a sütés nagyjából 20 percet vesz igénybe. A töltelék összeállításának ezer módja van. Ki mit talál otthon. Lehet édes vagy sós. Tölthetjük pudinggal, túróval, gyümölccsel és magokkal. De akár zöldséggel és sajttal is.

gal2

Hozzávalók:

 

Töltelék:

  • 1 nagy konzerv őszibarack 
  • 100 gramm áfonya
  • 3 evőkanál barna cukor
  • vanília kivonat
  • pici őrölt fahéj
  • 1 púpos evőkanál keményítő

Tészta

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm cukor
  • 1 csipet só
  • 120 gramm hideg vaj felkockázva
  • 60 ml hideg víz
  • 1 tojás a tészta lekenéséhez
  • cukor a tészta tetejére 

Először készítsük el a tölteléket. A  fagyasztott áfonyát olvasszuk fel, a barackokat szeljük fel vékony szeletekre. Keverjük össze a gyümölcsöt a cukorral, és hagyjuk, hogy levet engedjen. Tegyük félre, és állítsuk össze a tésztát. A lisztet  keverjük össze a cukorral és a sóval. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsoljuk össze a liszttel. Öntsük hozzá a hideg vizet, és pár perc alatt gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk belőle gombócot ,majd tegyük be a hűtőbe minimum fél órára.

Pihentetés után vegyük ki a tésztát, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra. A gyümölcsökhöz keverjük hozzá a vanília kivonatot, a fahéjat és a keményítőt. Halmozzuk a tölteléket a tészta közepére. Figyeljünk arra, hogy ha a gyümölcs sok levet engedett, azt csepegtessük le, mert a tésztánk elázhat. Ha friss gyümölccsel, nektarinnal, vagy olyan töltelékkel készítjük  a galettet, amelynek nincs sok leve, nem kell a töltelékbe keményítőt raknunk.

gal3

Hajtsuk fel a tészta szélét, szórjuk meg pár csipet kristály cukorral, hogy jó ropogós legyen a tésztánk széle. 190 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából 25 percig a sütit. Hagyjuk langyosra hűlni, és fogyasszuk vanília fagyival. 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!