Makuka

Sonkás sajtos express croissant

Express. Mármint az “igazi” croissanthoz képest. Annyira elrettentett az interneten és szakácskönyvekben található receptek időigényessége, hogy eddig soha nem álltam neki itthon croissant sütni. Aztán rátaláltam erre a receptre, ami annyira egyszerűnek tűnt, hogy nem tudtam nem kipróbálni. Ráérősebb hétvégékhez tökéletes. Nem a bonyolultsága miatt, hanem azért, mert a tésztát pihentetni kell egy éjszakát a hűtőben. Ha pedig vesszük a fáradságot, és kicsit korábban felkelünk, akkor a család többi tagját másnap ezek a friss kiflik várják reggelire. 🙂

cr6

Hozzávalók:

Tésztához:

 – 60 ml víz

 – 130 ml tej

 – 1 db tojás

 – 480 gramm liszt ( én fele-fele arányban használtam finomlisztet és kenyérlisztet – BL55 és BL80)

 – 1 csomag szárított élesztő

 – 1 teáskanál só

 – 1 teáskanál cukor

 – 250 gramm felkockázott hideg vaj

 – plusz 1 tojás a kenéshez

Töltelékhez:

 – 20 dkg szeletelt sonka

– 20 dkg sajt

A vizet a tejjel és a cukorral meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt, és hagyjuk kicsit felfutni. A sót belekeverjük a lisztbe, majd a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. Ehhez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és a tojást. Ha a tészta összeáll, fedjük le a tálat folpackkal, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. 

Másnap reggel a tésztát borítsuk lisztezett felületre. Kezdjük el jó nagy téglalappá nyújtani, lehetőleg minél vékonyabbra. Ezután gondolatban osszuk a tésztát 3 részre. Hajtsuk a felső harmadot a középsőre, majd az alsót is hajtsuk középre. Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy a zárt fele a bal kezünknél legyen. (itt egy igen unalmas, de hasznos videó a hajtogatásról 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=qST4i0d8Z2c )

Ezt a nyújtás-hajtogatást legalább nyolcszor ismételjük meg. A végére egy nagyon szép állagú tésztát kell kapnunk.  Ha végeztünk az utolsó hajtogatással, csomagoljuk a tésztát folpackba és tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Addig készítsük elő a sonkát, a sajtot pedig vágjuk fel vékony csíkokra.

Pihentetés után ismét nyújtsuk ki a tésztát hosszúkás téglalappá, vágjunk belőle háromszögeket, és helyezzünk mindegyikre 1-1 szelet sonkát, és pár darab sajtot.

cr

Tekerjük fel a háromszögeket, kenjük meg a tetejüket tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, hagyjuk duplájára kelni a tekercseket. (kb. 1-1,5 óra)

cr3 

Ha megkeltek, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!