Sütöttem már itthon kenyeret, de eddig soha nem voltam teljesen elégedett a végeredménnyel. Ebben a receptben az tetszett meg, hogy alig kell hozzá valami, nem kell dagasztani,este megcsináltam a tésztát, majd másnap reggel 10 perces munkával vártam, hogy a tészta még egyszer megkeljen, és már tehettem is be a sütőbe. Egyszerű és nagyon finom. A receptet anapfenyillata.cafeblog.hu oldalon találtam.
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt vagy sima finomliszt
- kb. 4 dl víz
- 3 gramm szárított élesztő
- másfél teáskanál só
Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat. Elég híg, galuska állagú tésztát kapunk. A tésztát lefedjük és huzatmentes helyen 12 órát pihentetjük. Én a mikróban egy csészében vizet forraltam, kivettem a vizet és betettem a tésztát a helyére, majd másnap reggelig ott hagytam a mikróban a tálat. Másnap a sütőt előmelegítettem 240 fokra, a tésztát pedig jól belisztezett deszkára borítottam Fokozatosan szórtam a tésztára és alá is a lisztet. Elég sok lisztet felvesz, mire egy jól formázható, de mégis lány cipót kapunk. A formázott tészta tetejét bevagdostam, lisztezett sütőpapírra tettem, és hagytam még kelni 30 percig. Eközben betettem a sütőbe egy jénai tálat, illetve a sütő aljára egy másik tepsit. Amikor a tészta megkelt, kivettem a jénait a sütőből, beletettem sütőpapírostul a tésztát, és mehetett is vissza a jénai a sütőbe. A sütőben levő másik tepsibe pedig egy pohár vizet öntöttem, és gyors becsuktam a sütőajtót, hogy a gőz ne jöjjön ki. 35-40 perc alatt szép pirosra sült, de a sütési idő változhat aszerint, hogy kinek mennyi lisztet vett fel a tésztája. Érdemes figyelni. Valóban nagyon finom, és igen egyszerű elkészíteni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: