Makuka

Töltött perec

Sosem készítettem még olyan péksüteményt, amit sütés előtt szódabikarbónás vízben kellett előfőzni. Kicsit féltem tőle, de szerencsére kár volt. A perec puha és foszlós, imádtuk! 🙂

perec

Hozzávalók:
  • 70 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 2 dl langyos víz
  • 3 dkg friss élesztő

Töltelékhez:

  • 25 dkg gépsonka apróra vágva
  • 20 dkg sajt apróra vágva
Vízfürdőhöz:
  • kb. 2 liter víz
  • fél csomag szódabikarbóna

Tetejére:

  • 1 tojás
  • mák
Mérjük ki a tejet és a vizet, adjuk hozzá a cukrot, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Mérjük ki a lisztet, a sót, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a puha vajat. Dagasszunk belőle rugalmas tésztát , majd kelesszük duplájára a tésztát nagyjából 1 óra alatt.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd vágjuk 10 egyenlő darabra. A darabokat ellapítjuk,kinyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel.
perec3
A tésztából rudakat sodrunk, úgy, hogy a közepét vastagabbra, a két végét egészen vékonyra hagyjuk. Megformázzuk a pereceket, és ruhával letakarjuk míg elkészül a vízfürdő.

A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, és 2 nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Egy nagyobb lábasban vizet melegítünk, amikor felforr, fél tasak szódabikarbónát teszünk bele. Takarékra vesszük a lángot és a pereceket oldalanként fél-fél percig előfőzzük benne. A pereceket a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kenjük meg tetejüket a felvert tojással és szórjuk meg mákkal.
perec2
Nagyjából 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!