Makuka

Legcsokisabb csokis keksz

Bűnös dolog a csokis keksz. 🙂 Főleg amiben ennyi csoki van… ne is próbáld meg kiszámolni a kalóriatartalmát. Sok. A recept amúgy igen egyszerű, és alig kell hozzá pár dolog. 2 lépést kell szigorúan venni, azért hogy a sütik ne folyjanak szét, illetve ne száradjanak ki sütés közben.  Állagra a brownie-ra hasonlít. Kívül ropogós, belül lágy és puha csokicsoda.

juliasalbum.com

forrás: juliasalbum.com

 

Hozzávalók:

  • 250 gramm étcsoki feldarabolva
  • 4 evőkanál vaj
  • 100 gramm liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 170 gramm cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 300 gramm csokoládé pasztilla vagy ugyanennyi nagyon apróra vágott étcsoki

Az első és legfontosabb lépés, hogy olvasszuk meg a 250 gramm feldarabolt étcsokit a vajjal. Tegyük be a csokit a vajjal pár másodpercre a mikróba vagy vízgőz fölé. A lényeg, hogy ne olvasszuk túl sokáig. Nem kell sima, nagyon folyós masszát kapnunk, a lényeg, hogy össze tudjuk majd dolgozni a többi hozzávalóval. Ha mégis túlmelegítetted volna, inkább várj pár percet, hadd hűljön kicsit meg.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval. A tojásokat verjük fel jó habosra a cukorral, míg szépen kifehéredik és jó levegős lesz az állaga. Ezután keverjük a tojásokhoz a vanília kivonatot és felolvasztott csokinkat. Végül adjuk a csokis keverékhez a sütőporos lisztet, és a 300 gramm csokoládé pasztillát vagy apróra vágott csokit. Fontos, hogy a tészta állaga ne legyen túl folyós, mert akkor a tepsiben szét fog folyni. Ha kell, várj egy kicsit, hogy a csoki és a vaj kicsit megdermedjen. Tegyél sütőpapírt egy tepsibe. 1-2 csepp olajat kenj szét a sütőpapíron, hogy véletlenül se ragadjanak le a kekszeid. Egy evőkanál segítségével rakj kicsi halmokat a tésztából a sütőpapírra 2-3 cm-re egymástól. 180 fokos sütőben süsd 12-15 percig. Fontos, hogy ne süsd túl a kekszeket, mert könnyen kiszáradhatnak. Ha a felszíne ropogós, de az ujjaddal megnyomva a belsejük lágy, akkor pont jó. Sütés után hagyd kihűlni a kekszeket

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. MynAh says:

    Kedves Makuka!

    Vicces, hogy elrontottam és így is sikert aratott. 😀
    És köszi, hogy válaszoltál, most már tudom mi volt a gond. Karácsonyra újra megsütöm! (:

  2. Makuka . says: (előzmény @MynAh)

    Kedves MynAh!

    Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nem vettem észre a kérdésedet. Ahogy a receptben is, írtam 2 fontos lépés van, amit be szoktam tartani. Az egyik hogy a tojásokat elég sokáig kell verni a cukorral (tovább, mint gondolná az ember 🙂 ). Kezd el a tojásokat felverni, és mindig kis adagokban add hozzá a cukrot. Minden cukoradag után keverd 1-2 percig, mielőtt újra cukrot öntesz a tojásokhoz. A lényeg, hogy a tojás kifehéredjen és jó levegős legyen. A másik, ha összekevered a tojást a többi hozzávalóval, a csoki ne legyen meleg, csak kicsit langyos, és vigyázz, hogy ne törd össze a felvert cukros tojást. Inkább vmi nagy kanállal dolgoz, és jó nagy keverőmozdulatokkal keverd össze a hozzávalókat. Nem kell túl kidolgozni a tésztát.Ha beleteszed a tepsibe a krémet, és úgy érzed szétfolyik a massza, hagyd még hűlni a keveréket. Ha elő van melegítve a sütő, tényleg elég 10-12 perc a kekszeknek. Eleinte puhák lesznek, de hűlés közben szépen megszilárdulnak. Remélem így sikerül! 🙂

  3. MynAh says:

    Kedves Makuka!

    Ma kipróbáltam a sütit, és nagyon finom. (:
    Csak az a baj, hogy a tepsiben szétfolyik, és összeesik. Ez mitől lehet?
    Előre is köszönöm a válaszod! (:

  4. Makuka . says:

    Nem kell szétválasztani a tojásokat, Csak fokozatosan adagold a cukrot a tojásokhoz,míg egészen halvány nem lesz a felvert tojás. Kicsit tovább tart,de így lesz jó levegős a tojàshab! Jó sütést! 🙂

  5. honeybaba90 says:

    Kedves Makuka!
    A tojásokat szétválasztva, külön-külön kell felverni?
    Válaszod előre is köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!