Makuka

Cinnabon – amerikai fahéjas tekercs

A hűvös reggelekhez nagyon jól passzol ez a kedvelt amerikai reggeli. Igazi kalóriabomba. De kit érdekel, amikor sütés közben az egész házat átjárja a fahéj illata 🙂 Az alapreceptet a Kifőztük magazinban találtam.

culinarycoutureblog.com

forrás: culinarycoutureblog.com

Hozzávalók:

Tészta:
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 teáskanál porélesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 2 egész tojás
  • kb. 60 dkg finomliszt

Töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • evőkanál őrölt fahéj

Mázhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg krémsajt

Az élesztőt beleszórjuk a cukros a langyos tejbe, majd állni hagyjuk amíg az élesztő fel nem fut. Egy nagy tálban összegyúrjuk a puha vajat, a sót, a tojásokat és annyi lisztet,hogy egy lágy, de rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, majd nagyjából 1 óra alatt hagyjuk duplájára kelni.

Közben összekeverjük a töltelékhez a barna cukrot és a fahéjat.
A megkelt tésztát kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, és jó szorosan feltekerjük a tésztát. Egy éles, vékony pengéjű késsel 5 cm széles szeleteket vágunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket, és letakarva további 30 percig kelesztjük. (Találkoztam olyan recepttel is, melyben a fahájas cukros keveréken kívül, 2 lereszelt és jól kinyomkodott almát is szórnak a vajjal megkent tésztára.)

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Míg sül a tekercs,  elkészítjük a mázat: a vajat és a krémsajtot a cukorral nem túl magas fordulaton habosra keverjük. Miután a csigákat kivesszük a sütőből, még forrón rájuk kenjük a krémsajtos mázat. Ha nem lenne elég ez a mennyiségű cukor, nyugodtan meglocsolhatjuk a kész tekercseket még egy kis karamell öntettel is. Nem ront rajta. 🙂 Az almás verzióban általában nem a krémsajtos mázzal, hanem karamell öntettel locsolják meg a forró tekercseket. Ehhez 10 dkg vajban karamellizáljunk meg 20 dkg barna cukrot, majd öntsünk hozzá 2dl tejszínt és egy pici vanília kivonatot.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!