Sütöttem már párszor Pavlova tortát, de tekercs formájában ez volt az első próbálkozásom. Az eredmény egy könnyű, laza desszert, mely számtalan módon variálható kedvünk, és a rendelkezésünkre álló gyümölcsök alapján. Tehetünk a habba kakaóport, a krémbe olvasztott csokit, de az is elég, ha pár dl tejszínt felverünk, és azzal töltjük meg a tekercset. Kívül ropogós, belül puha – szájban szétolvadós 🙂
Hozzávalók a Pavlovához:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál keményítő
a krémhez:
- 4 tojás sárgája
- 2 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál keményítő
- 30 dkg málna
- vanília aroma
Elkészítés:
A sárgákat verjük fehéredésig a 10 dkg porcukorral, adjuk hozzá a keményítőt, a vanília aromát és a tejet. Takaréklángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be a krémet. Hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A fehérjéket kezdjük el felverni habnak. Mikor már habos, de még korántsem kemény, 3-4 részletben kanalanként adagoljunk hozzá a 20 dkg porcukrot Mindig, mielőtt újabb adag cukrot adnánk a habhoz, verjük 1-2 percig. A végeredmény így egy nagyon fényes, szinte vágható massza lesz. Az utolsó adag cukorral adjuk hozzá a keményítőt is.
Egy nagyjából 25*35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, olajozzuk meg a papírt. Kanállal terítsük szét a masszát, majd tegyük be sülni a sütőbe. 10 perc után mérsékeljük a sütő hőfokát 120 fokra, és süssük további 10 percig. Fontos, ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik a hab. 20 perc sütés után vegyük ki a sütőből, 2-3 percet hagyjuk hűlni, majd borítsunk rá sütőpapírt, és fordítsuk ki a tepsiből, hagyjuk hűlni még 5 percet. Ekkor levehetjük a tetejéről az eredeti sütőpapírt Ezután kenjük meg a vaníliakrémmel, szórjuk rá a málnát, majd óvatosan tekerjük fel. Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe minimum egy órára mielőtt szeleteljük.
Fantasztikus! Megpróbálom most kaptam igazi friss tojást. Nem tünik nehéznek így ahogy lírtad.Köszi.