Kezdjük a blogot egy egyszerű,de annál népszerűbb desszerttel, a clafoutis-al, vagyis a tejpitével A desszert bármilyen gyümölccsel jól variálható, de tapasztalatom szerint a legfinomabb cseresznyével.
Ha meggyel vagy más savanykás gyümölccsel dolgozunk, és a célközönség elég édesszájú,akkor a gyümölcsöt keverjük össze pár evőkanál cukorral/gyümölcs cukorral/édesítőszerrel sütés előtt.
Hozzávalók:
2dl tejszín – zsíros, min. 30%-os
1dl tej
3 tojás
9 dkg liszt
10 dkg cukor
vanília kivonat
kb. 50 dkg cseresznye
A cukrot a tojásokkal pár perc alatt amennyire csak tudjuk, habbá verjük. A tejet a tejszínnel és a vanília kivonattal simára keverjük, majd az így kapott masszát hozzá dolgozzuk a cukros tojáshoz. Ehhez adjuk hozzá a lisztet, majd a tésztát a kivajazott jénaiba öntjük. Erre szórjuk a gyümölcsöt, majd kb. 180 fokos sütőben, 40 perc alatt készre sütjük. Fontos,hogy mielőtt kivennénk a sütit a sütőből, végezzünk “kés/tűpróbát” Azaz, bökjünk bele egy kést tésztánk közepébe, és ha a tészta ráragad a a késre, fedjük be a jénait egy db alufóliával, és süssük még a tésztánkat nagyjából 10 percig.
Kommentek