A tökmagos pogácsa után a másik nagy kedvencem ez a káposztás pogácsa. Kicsit időigényesebb, de megéri bajlódni vele. Igaz, sokan elsőre idegenkednek tőle, de csak addig, míg meg nem kóstolják. A recept Limarától van. Még egy érv, hogy mindenki elkészítse. 🙂
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 2 evőkanál só
- 50 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 pohár tejföl – 375 gr
- 1 teáskanál cukor
- kb. 1 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- plusz 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 1 közepes fej káposzta
- fél dl olaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Míg kel, egy tálba öntjük a lisztet és a sót. A margarint elmorzsoljuk a liszttel. Beletesszük a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát és betesszük a hűtőbe.
A káposztát lereszeljük, megsózzuk és 15 percig állni hagyjuk.
Az olajon karamellizáljuk a cukrot, majd rátesszük a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
Elővesszük a tésztát és lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Rákenjük a töltelék felét, majd hajtogatjuk.Gondolatban 3 részre osztjuk, a jobb oldali részt a középsőre hajtjuk, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenünk a töltelékből. Ezután fentről lehajtjuk középig a tésztát, majd alulról is felhajtjuk. 30 percre hűtőbe tesszük A kenést, hajtogatást megismételjük.
Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsin egész felvert tojással óvatosan megkenjük a tetejét, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: